Nieuwe alinea

Echtscheidingsproblematiek

Een echtscheiding verloopt het liefst zo gemakkelijk mogelijk.

 

Onze begeleiding

Om echtscheidingsproblematiek zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat er naar iedereen geluisterd wordt én zoveel mogelijk gedacht wordt in oplossingen. Waarbij we altijd het vizier op het kind hebben: we luisteren naar wat het kind vindt en geven het kind de begeleiding die het nodig heeft.


Kinderen kunnen tijdens het scheidingsproces "problemen" krijgen op diverse manieren. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk dat kinderen ondersteunt worden bij het verwerken van de scheiding van hun ouders. Wordt dit niet goed aangepakt dan kunnen er problemen ontstaan rondom de acceptatie, loyaliteit en emoties. Ook verder in de toekomst kunnen er problemen ontstaan; denk aan concentratie problemen of het niet accepteren van een nieuwe partner.

Ouderbegeleiding

Soms kan het helpend zijn om enkele begeleidingen voor jullie als ouder in te zetten, waarin ingegaan wordt op de specifieke behoeften van jouw kind. Soms kunnen kleine aanpassingen in de thuissituatie al helpend zijn voor een kind van gescheiden ouders. Een voorbeeld van zo’n kleine aanpassing is de manier waarop je als ouder spreekt over de ex-partner. Door gesprekken meer te richten op het positieve in plaats van op het negatieve, kun je voorkomen dat je kind loyaliteitsproblemen gaat ontwikkelen. Door bij thuiskomst van de ex-partner niet te vragen "Was het leuk?" vraag je naar "Wat was het leukste?". Met de vraag "was het leuk?" suggereer je onbewust dat het er ook niet leuk geweest zou kunnen zijn.


Na de begeleiding

Na enkele sessies en aan het eind van de begeleiding vindt er een evaluatie plaats. Er wordt dan besloten of de begeleiding moet worden verlengd of dat deze kan worden afgesloten.